Mijn kind gaat voor het eerst zaalhockeyen, wat nu?

Het zaalhockeyseizoen staat weer voor de deur! Menig hockeyer verruilt de koude hockeyvelden voor de warme zaal, opzoek naar nieuwe ervaringen en mooie prijzen. Uiteraard moet je als hockeyer goed voorbereid zijn op de zaal en zijn er een aantal verschillen met veldhockey. Waar moet je op letten als je voor de eerste keer gaat zaalhockeyen?

MATERIAAL

Ook in de zaal zijn scheenbeschermers en een bitje verplicht. Toch zijn er enkele materialen die je extra moet aanschaffen als je de zaal in gaat.

- In de zaal mag je niet hockeyen met een veldstick. Je maakt namelijk gebruik van een lichtere bal en daarbij hoort dan ook een lichtere stick.

-Een zaalstick is dan ook te herkennen aan de dunnere vorm en het lichtere gewicht. Voor zaalsticks kunt u altijd bij The Hockey Centre terecht.

- Een zaalhockeyhandschoen is verplicht. Deze handschoen beschermd je linkerhand bij het zetten van een blok. Ook een goede zaalhockeyhandschoen kan bij The Hockey Centre worden aangeschaft.

- Het is uiteraard niet te bedoeling om je zanderige hockeyschoenen te gebruiken in de zaal. Daarom moet je zaalschoenen dragen. Moet je nu nieuwe dure schoenen gaan kopen? Wees niet getreurd, waarschijnlijk heb je al zaalschoenen voor de gymlessen. 

BELANGRIJKE VELDREGELS

Het hockeyen in een zaal vraagt om andere regels dan het hockeyen op het veld. De zaalhockeyregels verschillen daarom wel degelijk van veldhockeyregels. We zetten de belangrijkste regels in de zaal voor je op een rijtje.

- Zes spelers per team. Elk team bestaat uit zes spelers (een keeper + vijf veldspelers).

- Alleen pushen. In de zaal is het niet toegestaan om te slaan of te flatsen; je mag de bal alleen met een pushbeweging spelen.

- Laag spelen. De bal mag niet hoger dan 10 centimeter van de grond komen (mits dit geen hinder veroorzaakt bij de tegenspeler). Indien een speler in de cirkel een doelpoging onderneemt, mag de bal wel ook hoog worden gespeeld.

- Blok zetten. In de zaal is het erg handig om een blok te zetten. Om een goed blok te zetten, leg je je stick op de grond met de platte kant naar voren. Daarnaast leun je met je linkerhand op de grond. Let op: alleen je voeten en de hand die aan de stick vastzit mogen de grond raken. Indien je tegenspeler de bal in jouw blok speelt, krijg jij een vrije bal.

-Een zaalwedstrijd bedraagt 30 minuten, zonder rust. De teams wisselen dus ook niet van kant. 

VEEL HOCKEY PLEZIER!

Wil jij nog meer horen over verschillende zaalhockey tips en ervaringen. Luister dan nu onze podcast met de enige echte Daan Dekker. Voor wie hem niet kent, maak kennis met Daan in de podcast en luister naar zijn zaal hockeyervaringen. Hoe ervaart Daan de zaal? Wat is belangrijk in de zaal? En welke tips heeft hij. Klik op onderstaande link en geniet van alle verhalen. 

https://spoti.fi/3oTjQzD